4. Bagage
Onder andere in de hoofdstukken Digitaal, Gezondheid, Verzorging, Kleding, Entertainment en Eten en drinken vindt u tips over het samenstellen van uw bagage. Nadat u zorgvuldig uw koffers heeft gepakt, vrij van verboden voorwerpen, is het van belang dat uw bagage ook daadwerkelijk op uw bestemming aankomt, zonder dat daaraan extra kosten zijn verbonden door bijvoorbeeld overgewicht.
Onderstaande informatie is vooral afgestemd op mensen die een vliegvakantie hebben geboekt, maar op een aantal punten zeker ook van toepassing voor vakantiegangers die op een ander manier reizen. In een aantal gevallen zijn links naar de website van Schiphol opgenomen, indien u van een andere luchthaven vertrekt, controleert u dan voor de zekerheid via internet de mogelijkheden van die locatie.
Goede koffer
- De keuze voor een bepaalde koffer hangt af van onder andere het type en de lengte van uw vakantie. Als u een wandelvakantie gaat houden ligt een rugzak voor de hand, in veel van de overige gevallen zult u kiezen voor een echte koffer.
- Het laden en lossen van de ruimbagage gaat niet met fluwelen handschoenen, dus het is raadzaam een goede kwaliteit te kiezen. Grofweg kunt u kiezen uit stevig, maar zwaar hard plastic, stof of het stevige, lichte, maar redelijk dure polycarbonaat. Een model met wieltjes maakt het leven een stuk lichter.
- Vervolgens is de maat van belang. Op Schiphol gelden voor automatische verwerking van de bagage de maximale afmetingen van 100 x 65 x 75 cm. In andere gevallen wordt deze ‘odd size’ bagage handmatig verwerkt, waarvoor u bij sommige luchtvaartmaatschappijen extra betaalt. Op de website van Schiphol vindt u meer informatie over afwijkende bagage zoals het meenemen van ski’s, surfplanken, golftassen, kinderwagens, rolstoelen en muziekinstrumenten. Op de markt zijn koffers in vier maten gangbaar: van 50 cm hoog en dan per tien centimeter oplopend tot 80 cm. Houdt u rekening met eventuele aankopen die op reis doet en zorgt u dat uw koffer niet halfleeg is, dat komt de stevigheid niet ten goede.
- Tenslotte kunt u kiezen voor een koffer met of zonder slot. Als u een slot gebruikt, weest u dan uiterst voorzichtig met de sleuteltjes, danwel zorg dat u de code van het cijferslot niet kunt vergeten/kwijtraken. Eventueel kunt u een band om uw koffer bevestigen om te voorkomen dat hij openspringt.
Koffergewicht
Vaak wordt door vliegmaatschappijen voor de ruimbagage een limiet van 20 kg per persoon gehanteerd, maar afwijkingen zowel naar beneden als naar boven zijn toegestaan. Deze normen zijn afhankelijk van uw maatschappij en uw type ticket. Op dat ticket kunt u het maximaal toelaatbare gewicht voor uw bagage vinden, evenals het maximale aantal stukken bagage dat u mag meenemen. Overbagage is toegestaan, maar daarvoor betaalt u extra. U moet dat regelen bij een speciale balie. Als de bagage meer dan 32 kg weegt wordt hij door Schiphol aangemerkt als afwijkende bagage. Houdt u niet alleen bij de maat van uw koffer rekening met eventuele souvenirs, maar ook bij het gewicht. Weeg de koffer als hij vol is voor u van huis vertrekt.
Verboden voorwerpen en douane
Uit veiligheidsoverwegingen is een lijst van verboden artikelen samengesteld, die u hier kunt downloaden. De producten die daarop staan mag u niet meenemen, noch in uw hand- noch in uw ruimbagage.
Als u goederen wilt uit- of invoeren moet u dit melden bij het douanekantoor. U kunt daarbij denken aan beschermde dier- en plantensoorten, nagemaakte merkartikelen, drugs, alcohol en medicijnen, wapens en voedingsmiddelen zoals groente, fruit, vlees- en melkproducten.
Adreslabels
Veel bagage lijkt op elkaar. Het is belangrijk dat uw koffer herkenbaar is. U kunt daartoe een label met uw naam en adresgegevens aan de koffer bevestigen of in een vak dat niet is afgesloten. Labels worden vaak door uw reisorganisatie toegestuurd en anders vindt u ze bij de bagagepunten op het vliegveld. Zet voor de heenreis uw naam en het adres en de bereikbaarheidsgegevens van uw bestemming daarop. Een mobiel telefoonnummer inclusief de landcode, die voor België +32 is, is zeer geschikt, mits u bereik heeft. Het label hoeft niet direct leesbaar te zijn, het kan in een hoesje zitten of dubbelgevouwen zijn. Voor de terugreis kan datzelfde telefoonnummer gelden. Bedenkt u zich twee keer voordat u uw adresgegevens noteert. Zorgt u er in ieder geval voor dat uw huisadres nooit zichtbaar is; dit vormt een rechtstreekse uitnodiging voor mensen die misbruik van uw afwezigheid willen maken! Als u een (mobiel) telefoonnummer en uw naam noteert is dat voldoende.
Bagageservice
De meeste luchthavens bieden verschillende vormen van service voor uw bagage. U kunt daarbij denken aan bagagekluizen en -karren, maar ook aan kruiers en het laten sealen van uw koffers.
Vertraging, beschadiging, vermissing, verlies
- Ondanks alle voorzorgsmaatregelen die de luchthaven treft, kan het zijn dat u bij aankomst op uw bestemming of na uw retourvlucht tevergeefs op (een deel van) uw bagage wacht. Gaat u dan onmiddellijk naar de bagageservicebalie van de luchthaven. Op Schiphol bevindt deze zich in aankomsthal 2 naast bagageband 14. U moet daar een formulier invullen. Meestal is de vertraagde bagage binnen drie dagen terecht en dan wordt een afspraak met u gemaakt om hem af te leveren.
- Ook grote, bijzondere beschadigingen aan uw bagage moet u direct bij aankomst melden.
- En datzelfde geldt als u iets uit uw bagage mist door diefstal. Deze aangifte moet binnen zeven dagen na aankomst plaatsvinden.
- Als u uw handtas of iets anders op de luchthaven verloren bent kunt u in de meeste gevallen terecht bij een afdeling voor gevonden voorwerpen. Waar u op Schiphol naartoe gaat in geval van zoekgeraakte bagage hangt af van de plaats van verlies, voor of na de paspoortcontrole.
Het Royal Reisinformatie Dossier
Wilt u het meeste plezier aan uw vakantie beleven en dus niet voor verrassingen komen te staan omdat u iets vergeten bent? De reisinformatie van Royal kan u behulpzaam zijn bij een goede voorbereiding.
1. Documenten
Van belang is dat u de meest essentiële documenten tijdig op orde heeft en dat u ze veilig bewaard.
2. Geld
Van belang is dat u voor vertrek al uw geldzaken op orde heeft, dat u weet hoe u op locatie voornamelijk wilt betalen en welke muntsoort daar geldt.
3. De reis
Bij de reis van huis naar uw accommodatie komt heel wat kijken, zoals lokaal transport, diverse incheckmethodes en de procedures op de luchthaven.
4. Bagage
Zorgt u voor een functionele, veilige koffer en houdt u bij het pakken rekening met de voorschriften.
5. Handbagage
Houdt u bij het samenstellen van uw handbagage rekening met de regelgeving en denkt u bovendien aan zaken die u onderweg nodig heeft of die de reis voor u aangenamer maken.
6. Digitaal
Benut op vakantie de digitale mogelijkheden, maar houdt daarbij rekening met de internationale bel- en internetkosten en vergeet de randapparatuur, inlogcodes en verzekering niet.
7. Gezondheid
Zorg dat u op vakantie gezond blijft door de geldende adviezen op te volgen en de juiste middelen mee te nemen, vergeet daarbij uw huisdieren niet.
8. Veiligheid
Zorg dat u tijdens uw vakantie niet hoeft te vrezen voor uw gezondheid of spullen door het nemen van maatregelen en het aanpassen van uw gedrag.
9. Verzorging
Benut de mogelijkheden van het economisch inpakken van uw verzorgingsspullen.
10. Kleding
Neem kleding mee voor verschillende situaties.
11. Entertainment
Als u voldoende entertainment meeneemt en vooraf de mogelijkheden op locatie bestudeert kunt u optimaal genieten van alle vakantiemogelijkheden.
12. Eten en drinken
Let u in het buitenland bij het bereiden van maaltijden en uit eten gaan op de hygiëne en neemt u slechts goed houdbare producten van huis mee die ter plekke niet verkrijgbaar zijn.
13. Verzekeringen
Ga tijdig na welke risico’s u op reis loopt, waarvoor u al verzekerd bent en welke verzekeringen met hun specifieke dekkingen u aanvullend wilt afsluiten.
14. Autorijden
Stel u tijdig op de hoogte van de verkeersregels die gelden in het land van bestemming (en onderweg) en zorg dat u de verplichte artikelen mee heeft.
15. Thuissituatie
Zorg dat u thuis alles goed georganiseerd achterlaat als u op vakantie gaat.
16. Mindset
Besef wat het inhoudt om gast in een ander land te zijn en stel een programma samen om het optimale uit uw vakantie te halen.