6. Digitaal

Benut op vakantie de mogelijkheden van het digitale tijdperk. Met behulp van onder andere mobiele telefoons, smartphones, laptops en de computers van uw accommodatie kunt u in contact blijven met uw familie en vrienden. Bovendien kunt u filmen en fotograferen, boeken lezen en bankieren. Om dit alles goed te laten verlopen moet u zaken als reisstekkers, opladers, accu’s, inlogcodes, kabeltjes, USB-sticks en kaartlezers niet vergeten. Zorgt u ook voor een goede verzekering en let u op de kosten die met bellen en internetten in het buitenland gemoeid zijn.

Reisstekkers

In heel wat landen zult u afwijkende stopcontacten tegenkomen, waarin uw stekkers niet passen. Op zich hoeft het geen probleem te zijn om uw föhn, laptop of opladers aan te sluiten als u beschikt over zogenaamde reis- of wereldstekkers. Deze kunt u meestal kopen op de luchthaven, maar ook bij bijvoorbeeld de ANWB en elektronicawinkels. Controleert u bij de aanschaf of de omvormer geschikt is voor uw bestemming.

Mobiele telefoon

Met behulp van roaming kunt u in veel gevallen ook in het buitenland gebruikmaken van uw mobiele telefoon. Als u uw GSM meeneemt is het volgende van belang om te weten. Niet alle abonnementen bieden de mogelijkheid in het buitenland te bellen en gebeld te worden, dat geldt ook voor de prepaidsituaties. Controleert u ruimschoots voor uw vertrek of uw provider u die mogelijkheid biedt, of dat u wellicht (tijdelijk) van een andere simkaart gebruik wilt maken. Soms moet u voordat u België verlaat de mogelijkheid van internationaal bellen op uw toestel instellen. Ook kunnen de nummers of wachtwoorden voor het bereiken van uw voicemail of de klanten-/opwaardeerservice vanuit het buitenland verschillen. Checkt u al deze zaken tijdig en vergeet niet uw oplader mee te nemen.

Wellicht bent u gewend om voor telefoontjes naar het buitenland te beginnen met 00. Dit internationale toegangsnummer werkt echter niet vanuit alle landen, zodat het beter is om in plaats daarvan te kiezen voor +. De landcode van België is +32. Als u in het buitenland bent en naar België wilt bellen kiest u dus +32 en vervolgens het netnummer zonder 0, gevolgd door het abonneenummer. Slaat u nummers van mensen die u vanaf uw vakantieadres wilt bellen als internationaal nummer in uw telefoon op, dan gaat het automatisch goed. Ook als u in België bent kunt u deze internationale nummers gewoon gebruiken.

De kosten voor bellen in het buitenland kunnen fors oplopen vanwege de hoge tarieven. Dat geldt voor het bellen naar Nederland, maar ook als u op uw vakantiebestemming uw reisgenoot op zijn/haar mobiele telefoon opbelt wordt het internationale tarief berekend. Ook kost het u geld om gebeld te worden als u in het buitenland verblijft. Over het algemeen is het zenden van een sms-bericht vanuit het buitenland een goedkopere optie, maar ook de kosten daarvan liggen hoger dan bij gebruik in Nederland. Het ontvangen van een sms-bericht in het buitenland is gratis. Tenslotte moet u rekening houden met de kosten van het afluisteren van uw voicemail berichten.

Om de kosten te beperken kunt u een aantal maatregelen nemen. Ten eerste kunt u uw belminuten in aantal beperken en eventueel af en toe vervangen door een sms-bericht. Dit geldt voor zowel inkomende als uitgaande gesprekken. U kunt besluiten tijdens uw vakantie uw voicemail uit te zetten, zodat u geen kosten voor het afluisteren daarvan heeft. Ook kunt u voor vertrek uitzoeken of u wellicht voor een andere (tijdelijke) simkaart kiest en ingaat op één van de vakantie-aanbiedingen van een groot deel van de providers. Als u van plan bent om op locatie geregeld te bellen of het belangrijk vindt door sommige mensen gebeld te kunnen worden zonder daar geld aan kwijt te zijn, kunt u kiezen voor een belkaart van een lokale aanbieder. Als u bijvoorbeeld in Spanje bent, krijgt u dus een Spaans nummer evenals uw reisgenoot en kunt u tegen Spaans binnenlands tarief elkaar bellen. Thuisblijvers kunnen u op dat nummer bereiken (voor u gratis) en om voor hen de kosten ook acceptabel te houden kunnen zij dat via 0900-nummers tegen een gunstig tarief doen. Op Televergelijk staat een overzicht van de landen over de hele wereld en de bijbehorende tarieven. U kunt bijvoorbeeld vanuit Nederland voor 4 cent per minuut naar Indonesië bellen en naar een mobiel nummer in Spanje vanaf 6 cent per minuut.

Uw telefoon kan overigens ook uitstekend dienst doen als reiswekker.

Bellen via smartphone of computer

Naast de mogelijkheid om per GSM te telefoneren kunt u in het buitenland ook (internationaal) bellen via internet. Bij veel accommodaties wordt gratis draadloos internet (wifi) aangeboden waar u met uw laptop of smartphone terecht kunt. Ook kunt u bij veel hotels gebruikmaken van computerapparatuur met internetverbinding. Dit maakt het mogelijk om met onder andere het thuisfront contact te maken via systemen als Skype of Voipbuster. Als u dit wilt gaan doen en nog niet een dergelijk account heeft, is het verstandig om dat terwijl u nog thuis bent aan te maken. Vergeet u niet uw inlogcodes.

Computer, laptop, iPad, smartphone en e-reader

Voor sommigen is het achterlaten van computer en aanverwante zaken al het begin van de vakantie, terwijl anderen meer en meer ook op hun vakantie gebruik willen maken van de mogelijkheden om spelletjes te doen, e-mails te versturen en actief te zijn via de social media. Ook kan het heel handig zijn om allerlei informatie over bezienswaardigheden in de omgeving via internet op te zoeken of te kunnen telebankieren.

  • Via de social media kunt u op een snelle en relatief goedkope manier in contact blijven met uw familie, vrienden en kennissen. Zij bieden verschillende mogelijkheden iets van u te laten horen vanaf uw vakantiebestemming. U kunt bijvoorbeeld op Facebook en Twitter vermelden wat u doet, maar ook foto’s en video’s laten zien. Onder reizigers zijn ook de websites waarop vakantie-/reisverslagen kunnen worden geplaatst populair. Staat u even stil bij de privacy-instellingen die u gebruikt. Het lijkt niet zo veilig om openbaar te laten weten dat u voorlopig niet thuis bent. In veel gevallen is het verstandig om het bericht en de film/foto’s alleen voor uw vrienden of een speciaal geselecteerde groep zichtbaar te maken. Vergeet u niet uw inlogcodes.
  • Als u een smartphone heeft kunnen heel wat reisapps u behulpzaam zijn bij uw vakantie. Denkt u aan bijvoorbeeld een inpaklijst, vertaler, SOS op reis en weer- en vluchtinformatie.
  • Voor mensen die tijdens hun vakantie boeken verslinden is een e-reader heel praktisch. Op deze manier kunt u immers een ongelooflijk groot aantal boeken meenemen zonder dat die plaats en gewicht innemen. Vul uw e-bibliotheek tijdig aan met de door u gewenste titels.

Het is raadzaam om uw laptop, iPad en smartphone in uw handbagage mee te nemen. Houdt u daarbij rekening met het feit dat bij de veiligheidscontrole op de luchthaven deze digitale zaken uitgepakt door de scanner moeten. Zorgt u er dus voor dat u ze makkelijk te pakken krijgt en ze niet onderin uw tas zitten en vergeet u ook uw opladers niet.

Tegenwoordig stellen veel accommodaties u in de gelegenheid van computers en internet gebruik te maken. Realiseert u zich daarbij dat de websites waar u normaalgesproken mee werkt niet bij de favorieten staan en dat de gebruikersnamen en inlogcodes ook niet in de cookies zijn opgenomen. Zorgt u er dus voor dat u deze paraat heeft.

Internet op reis

  • Als u uw eigen laptop, iPad of smartphone meeneemt dan kunt u, al dan niet tegen betaling, in uw accommodatie of op andere openbare plekken gebruik maken van draadloos internet (wifi).
  • U kunt ook gebruik maken van uw eigen mobiele internet. De prijzen van roaming zijn dankzij de overheid sterk verlaagd en het risico op rekeningen van duizenden euro's is weggenomen. Toch doet u er goed aan om voordat u op reis gaat te vergelijken met welke mobiele provider u in het land waarheen u reist het voordeligst kunt internetten. Dit kan ook een provider zijn in het land van bestemming.
  • Wilt u gebruik maken van mobiel internet op uw laptop, dan kunt u een dongel aanschaffen die u in staat stelt om via uw simkaart mobiel te internetten. De prijs van de dongel hangt af van de maximale up- en downloadsnelheden.
  • Gaat u voor langere tijd op reis of reist u door meerdere landen, kijk dan eens naar diensten als Abroadband waarmee u in een groot aantal landen tegen een vast tarief kunt internetten.

Als u niet op uw eigen computer werkt zult u moeten weten wat de URL’s zijn van de door u gewenste websites, ook al zult u dit met bijvoorbeeld Google in veel gevallen wel kunnen achterhalen. Anders is dat echter met de gebruikersnamen en wachtwoorden. Vaak hoeft u deze thuis niet in te vullen en wellicht bent u ze dus ook vergeten. Zorg dat u tijdig weet van welke favorieten u gebruik wilt maken en welke inlogcodes daarbij horen. Dit geldt voor zaken als telebankieren, social media en webmail. Zorgt u er echter voor dat u voorzichtig met deze gegevens omspringt. Zij mogen niet in verkeerde handen vallen. Zeker niet de gegevens voor telebankieren, evenmin als een eventuele TAN-lijst.

Bookmarks, inlogcodes, bestanden en webmail

Voor het gebruik van bestanden van thuis op uw vakantie-adres is een USB-stick handig. Een andere mogelijkheid is cloud computing, waarbij u via internet toegang tot al uw bestanden heeft. Populaire diensten waar u gratis gebruik van kunt maken zijn Dropbox, SkyDrive (van Microsoft) en Google Drive. In feite maakt u gebruik van een soort netwerk met uw gegevens. Denkt u eraan uw inlogcodes beschikbaar te hebben. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van remote desktop software zoals TeamViewer. Hiermee kunt u verbinding maken met uw computer thuis, mits uw computer thuis aan staat. Het programma kunt u op uw laptop zetten, meenemen op een USB-stick of ter plaatse downloaden.

Het kan goed zijn dat u op vakantie niet in de gelegenheid bent uw e-mail via uw normale mailprogramma binnen te halen. Dit hangt af van het type mailadres en het mailprogramma dat u normaalgesproken gebruikt en bovendien van het feit of u uw eigen apparatuur gebruikt. Mensen met een Hotmail, Yahoo of Gmail account ondervinden geen hinder. Voor de overigen is het in ieder geval altijd mogelijk om waar ook ter wereld via de zogenaamde webmail binnenkomende mailtjes te bekijken. Ook kunt u op die manier mail verzenden en dit alles zonder een e-mailprogramma te installeren. Het enige dat u daarvoor nodig heeft is een computer met internetverbinding. Controleert u voor vertrek wat de URL voor webmail van uw provider is en wat uw inlogcodes zijn (of maakt u ze tijdig aan). Het kan zijn dat uw mailbox vol raakt terwijl u op vakantie bent omdat de mail niet van de server wordt gehaald zolang deze niet door uw thuiscomputer is binnengehaald. Indien u dat wilt kunt u tijdig deze instelling wijzigen, maar u kunt ook wachten totdat uw provider waarschuwt dat uw box bijna vol is en er dan voor kiezen enkele e-mails te verwijderen, eventueel na de inhoud eerst op een USB-stick te hebben geplaatst. Dit kunt u ook doen met uitgaande e-mails.

Digitaal fotograferen en filmen

Als u een digitale film- en/of fotocamera meeneemt of mogelijkheden op uw GSM heeft om te filmen en te fotograferen is het goed om bij de volgende zaken stil te staan. Neemt u voldoende geheugenkaarten, batterijen/accu’s mee en ook de opladers. Zeker als u een eigen laptop of iPad meeneemt is het handig om de foto’s en films tussentijds van uw camera op harde schijf over te zetten, zodat u meer geheugenruimte beschikbaar heeft. U kunt het materiaal dan bovendien bewerken voor het eventueel verzenden of plaatsen op internet. De bestanden zijn over te zetten via een kaartlezer in uw laptop/iPad, via een kabel of met behulp van een externe kaartlezer. Checkt u voor vertrek uw mogelijkheden en vergeet de benodigde onderdelen niet mee te nemen. Als u geen iPad of laptop meeneemt kunt u kiezen om via de computer van uw accommodatie uw bestanden op een USB-stick te plaatsen.

Veiligheid en verzekeren

Digitale apparatuur is zeer geliefd en u zult op reis en op uw vakantie-adres goed op uw spulletjes moeten passen. Dit geldt niet alleen voor de apparatuur, maar ook voor de inloggegevens en eventuele USB-sticks met bestanden.

Controleert u van tevoren of uw digitale apparatuur voldoende is meeverzekerd bij uw reisverzekering en zo niet, zoekt u dan desgewenst naar andere mogelijkheden om ze goed te verzekeren tijdens uw vakantie.

Lees het volgende hoofdstuk: 7. Gezondheid

Het Royal Reisinformatie Dossier

Wilt u het meeste plezier aan uw vakantie beleven en dus niet voor verrassingen komen te staan omdat u iets vergeten bent? De reisinformatie van Royal kan u behulpzaam zijn bij een goede voorbereiding.

1. Documenten

Van belang is dat u de meest essentiële documenten tijdig op orde heeft en dat u ze veilig bewaard.

2. Geld

Van belang is dat u voor vertrek al uw geldzaken op orde heeft, dat u weet hoe u op locatie voornamelijk wilt betalen en welke muntsoort daar geldt.

3. De reis

Bij de reis van huis naar uw accommodatie komt heel wat kijken, zoals lokaal transport, diverse incheckmethodes en de procedures op de luchthaven.

4. Bagage

Zorgt u voor een functionele, veilige koffer en houdt u bij het pakken rekening met de voorschriften.

5. Handbagage

Houdt u bij het samenstellen van uw handbagage rekening met de regelgeving en denkt u bovendien aan zaken die u onderweg nodig heeft of die de reis voor u aangenamer maken.

6. Digitaal

Benut op vakantie de digitale mogelijkheden, maar houdt daarbij rekening met de internationale bel- en internetkosten en vergeet de randapparatuur, inlogcodes en verzekering niet.

7. Gezondheid

Zorg dat u op vakantie gezond blijft door de geldende adviezen op te volgen en de juiste middelen mee te nemen, vergeet daarbij uw huisdieren niet.

8. Veiligheid

Zorg dat u tijdens uw vakantie niet hoeft te vrezen voor uw gezondheid of spullen door het nemen van maatregelen en het aanpassen van uw gedrag.

9. Verzorging

Benut de mogelijkheden van het economisch inpakken van uw verzorgingsspullen.

10. Kleding

Neem kleding mee voor verschillende situaties.

11. Entertainment

Als u voldoende entertainment meeneemt en vooraf de mogelijkheden op locatie bestudeert kunt u optimaal genieten van alle vakantiemogelijkheden.

12. Eten en drinken

Let u in het buitenland bij het bereiden van maaltijden en uit eten gaan op de hygiëne en neemt u slechts goed houdbare producten van huis mee die ter plekke niet verkrijgbaar zijn.

13. Verzekeringen

Ga tijdig na welke risico’s u op reis loopt, waarvoor u al verzekerd bent en welke verzekeringen met hun specifieke dekkingen u aanvullend wilt afsluiten.

14. Autorijden

Stel u tijdig op de hoogte van de verkeersregels die gelden in het land van bestemming (en onderweg) en zorg dat u de verplichte artikelen mee heeft.

15. Thuissituatie

Zorg dat u thuis alles goed georganiseerd achterlaat als u op vakantie gaat.

16. Mindset

Besef wat het inhoudt om gast in een ander land te zijn en stel een programma samen om het optimale uit uw vakantie te halen.