12. Eten en drinken

Voor velen draagt het lekkere, andere eten en drinken in belangrijke mate bij aan hun vakantiegevoel. Het is daarbij raadzaam om acht te slaan op onder meer de hygiëne. Niet alleen als u zelf kookt, maar ook als u uit eten gaat. Neemt u slechts goed houdbare dingen mee die u niet kunt of wilt missen en die ter plekke niet te koop zijn.

Neem mee wat u niet kunt kopen en ook niet wilt of kunt missen

Op veel vakantiebestemmingen zijn supermarkten of andere winkels waar u terecht kunt om de voor u min of meer gebruikelijke levensmiddelen te kopen. Controleert u voor uw vertrek wat de mogelijkheden daarvoor in de buurt van uw accommodatie zijn. Als u echt niet zonder bepaalde zaken kunt, zoals favoriete koffie, zoetjes of andere dieetproducten, en u verwacht deze ter plekke niet te kunnen verkrijgen, neemt u deze dan mee van huis. Dit heeft echter slechts zin als deze middelen ook buiten de koelkast lang houdbaar zijn. Denkt u bij deze boodschappen ook aan uw kinderen; mogelijk zijn het moeilijke eters en willen zij bijvoorbeeld alleen maar brood met één soort pindakaas.

Naast voedingswaren is het, enigszins afhankelijk van het type accommodatie waar u verblijft, wellicht handig om de volgende lijst te raadplegen als u aan het inpakken bent: kurkentrekker, flesopener, blikopener, aansteker, plastic glazen/bekers, thermoskan (voor zowel koele als warme dranken) en koelelementen (onder meer voor het boodschappen doen of picknicken). Vergeet u ook niet voor uw kinderen zonodig dingen als een drinkfles, tuitbeker, kinderbestek, slabbetje en een warmhoudbordje mee te nemen.

(Drink)water en andere dranken

Het lokale drinkwater is in veel gevallen de oorzaak van maag- en darmklachten. Niet alleen het drinken van kraanwater, maar ook ijsklontjes die daarvan zijn gemaakt of rauwe groente en fruit die in dit water gewassen is, kunnen voor deze problemen zorgen. Zelfs het poetsen van uw tanden met leidingwater is sterk af te raden en gebruikt u bij voorkeur ook geen ongekookt leidingwater voor het schoonmaken van uw contactlenzen en het verzorgen van wondjes. Bespaar niet op drinkwater, maar gebruik alleen gekocht mineraalwater. Let daarbij op dat de flesjes bij aankoop hun oorspronkelijke sluiting hebben en niet al open zijn en met leidingwater zijn nagevuld. Op enkele locaties is noch mineraalwater te verkrijgen, noch de mogelijkheid het water te koken. In deze situaties kunt u chemische waterzuiveringsmiddelen gebruiken. Koffie en thee kunt u normaalgesproken gewoon drinken aangezien door de verhitting de bacteriën zijn gedood. Ook frisdranken, bier en andere alcoholische dranken zijn over het algemeen veilig als ze uit gesloten blikjes of flessen komen.

Gevaren van lokaal voedsel

Afgezien van het gebruik van kruiden en oliën waaraan u niet gewend bent, komen in het buitenland andere bacteriën voor dan in België, waartegen u minder bestand bent. Dat betekent dat u op reis wat makkelijker last kunt krijgen van hetgeen u eet en drinkt. Om dit zoveel mogelijk te vermijden is het goed om alleen goed gekookt of gebakken voedsel te eten dat kort tevoren bereid is en geen vruchten die al gepeld uitgestald liggen. Als u uw biefstuk alleen maar lekker vindt als hij rauw of medium gebakken is, overweeg dan een andere vleessoort te kiezen die u wel graag goed doorbakken of gestoofd eet, zeker als u bij een straattentje bent waar nauwelijks tot geen koelmogelijkheden en dergelijke zijn. Eet zeevis en schaal- en schelpdieren liever niet in de binnenlanden; de reis naar uw bord heeft vaak lang geduurd onder warme omstandigheden. Weest u ook voorzichtig met ongepasteuriseerde melk en kaas en eet u alleen rauwe groenten als u zeker weet dat deze met mineraalwater zijn gewassen.

All-inclusive

Bij all-inclusive reizen zijn meestal alle maaltijden in de prijs inbegrepen en zult u die in uw accommodatie nuttigen. Vaak hoeft u ook voor uw drinken niet extra te betalen, of maar tot op zekere hoogte. U kunt er desalniettemin voor kiezen om af en toe ‘buitenshuis’ te eten, op een terrasje iets te drinken, of op het strand een ijsje te eten. Neemt u dan ook de adviezen die daarvoor worden gegeven in acht.

Uit eten gaan

Als u ‘buiten de deur’ iets wilt drinken is het verstandig om een aantal zaken voor ogen te houden. Over het algemeen kunt u het beste kiezen voor drukbezochte etablissementen, met veel lokale bezoekers. Dit is vaak een indicatie voor goede kwaliteit. Kijkt u zelf ook of de eetgelegenheid u qua hygiëne aanstaat. Vermijd het eten van buffetmaaltijden die lauw zijn en van voedsel dat niet goed is afgedekt en al een tijdje staat. Neem ook liever mayonaise, ketchup, jam en dergelijke uit kleine verpakkingen. Eet bij stalletjes aan de weg alleen die producten die ter plekke vers voor u worden bereid en eet ook elders goed doorbakken, gare producten. Hoe gepeperder de maaltijd, hoe kleiner de kans op besmet voedsel; bacteriën gedijen niet goed in een omgeving van zeer sterke kruiden. Vraag of eventuele ijsblokjes van mineraalwater gemaakt zijn en laat ze anders achterwege. Het is sowieso beter voor uw maag en voor het afkoelen om in een warm klimaat niet al te koude dranken en te veel ijs te consumeren.

U kunt steeds meer informatie vinden over lokale eettentjes en restaurants op websites als de Virtual Tourist. Ook staan in veel reisgidsen tips voor gezellige plekjes met lekkere keukens. Controleert u ter plekke echter altijd zelf of de hygiëne nog wel in orde is; in een aantal gevallen nemen de eigenaren het daarmee niet meer zo nauw en doen zij ook minder hun best bij het koken als ze zich via de reclame in de boekjes toch al verzekerd weten van toeristen.

Zelf koken

Als u tijdens uw vakantie zelf kookt is het belangrijk om zowel bij het boodschappen doen als bij het bewaren en bereiden van het voedsel de hygiëne sterk in acht te nemen.

  • Koop uw levensmiddelen slechts bij winkels met een goede hygiëne en goede koelmogelijkheden. Sommige producten, zoals groenten, fruit en kruiden kunt u in een aantal gevallen het beste op de lokale markt kopen aangezien daar de omzetsnelheid vaak groot is en de prijzen laag zijn.
  • Zorg dat u voedsel niet te lang in huis heeft en koelt u goed, dat wat gekoeld moet worden. Dit geldt ook voor de boodschappen op de route naar huis. Zet zaken die niet koud bewaard hoeven te worden zoals blikken en voorverpakte producten, nooit in de zon en dek alle verse producten goed af. Ook glazen met zoete drankjes kunt u het beste afdekken om te voorkomen dat insecten erin vallen.
  • Was groente en fruit dat u rauw wilt eten alleen met mineraalwater. Zorg dat alle groenten en vlees goed gaar zijn. Neem zeker ook bij het barbecueën de daarvoor bestemde adviezen ter harte.
  • Was uw bestek en servies direct af, in zo warm mogelijk water en droog het daarna meteen. Gebruik schone vaat- en theedoekjes aangezien vochtige doekjes een bron voor bacteriën vormen.

Leefregels

  • Was altijd goed uw handen voor het eten of aanraken van voedsel.
  • Al is het soms op vakantie lastig om net zo gezond te eten als thuis, het is verstandig om ook dan te streven naar een gebalanceerde voeding. Denk aan uw vitaminen, mineralen en granen. Als u bang bent te weinig daarvan binnen te krijgen kunt u wellicht aanvullen met vitaminepillen en energierepen.
  • Als u last van uw maag en darmen heeft van het voedsel wordt door sommigen geadviseerd om even op een dieet van yoghurt en cola te gaan. Het koolzuur uit de cola helpt onder meer tegen misselijkheid en met de yoghurt komt uw darmflora weer op peil. Zorgt u ook dat u als u diarree heeft niet uitdroogt, bijvoorbeeld met behulp van het middel ORS. Voor lange ritten kan Imodium, dat de darmbeweging afremt, soelaas bieden. Als u het allemaal niet vertrouwt, raadpleegt u dan een arts.

Lees het volgende hoofdstuk: 13. Verzekeringen

Het Royal Reisinformatie Dossier

Wilt u het meeste plezier aan uw vakantie beleven en dus niet voor verrassingen komen te staan omdat u iets vergeten bent? De reisinformatie van Royal kan u behulpzaam zijn bij een goede voorbereiding.

1. Documenten

Van belang is dat u de meest essentiële documenten tijdig op orde heeft en dat u ze veilig bewaard.

2. Geld

Van belang is dat u voor vertrek al uw geldzaken op orde heeft, dat u weet hoe u op locatie voornamelijk wilt betalen en welke muntsoort daar geldt.

3. De reis

Bij de reis van huis naar uw accommodatie komt heel wat kijken, zoals lokaal transport, diverse incheckmethodes en de procedures op de luchthaven.

4. Bagage

Zorgt u voor een functionele, veilige koffer en houdt u bij het pakken rekening met de voorschriften.

5. Handbagage

Houdt u bij het samenstellen van uw handbagage rekening met de regelgeving en denkt u bovendien aan zaken die u onderweg nodig heeft of die de reis voor u aangenamer maken.

6. Digitaal

Benut op vakantie de digitale mogelijkheden, maar houdt daarbij rekening met de internationale bel- en internetkosten en vergeet de randapparatuur, inlogcodes en verzekering niet.

7. Gezondheid

Zorg dat u op vakantie gezond blijft door de geldende adviezen op te volgen en de juiste middelen mee te nemen, vergeet daarbij uw huisdieren niet.

8. Veiligheid

Zorg dat u tijdens uw vakantie niet hoeft te vrezen voor uw gezondheid of spullen door het nemen van maatregelen en het aanpassen van uw gedrag.

9. Verzorging

Benut de mogelijkheden van het economisch inpakken van uw verzorgingsspullen.

10. Kleding

Neem kleding mee voor verschillende situaties.

11. Entertainment

Als u voldoende entertainment meeneemt en vooraf de mogelijkheden op locatie bestudeert kunt u optimaal genieten van alle vakantiemogelijkheden.

12. Eten en drinken

Let u in het buitenland bij het bereiden van maaltijden en uit eten gaan op de hygiëne en neemt u slechts goed houdbare producten van huis mee die ter plekke niet verkrijgbaar zijn.

13. Verzekeringen

Ga tijdig na welke risico’s u op reis loopt, waarvoor u al verzekerd bent en welke verzekeringen met hun specifieke dekkingen u aanvullend wilt afsluiten.

14. Autorijden

Stel u tijdig op de hoogte van de verkeersregels die gelden in het land van bestemming (en onderweg) en zorg dat u de verplichte artikelen mee heeft.

15. Thuissituatie

Zorg dat u thuis alles goed georganiseerd achterlaat als u op vakantie gaat.

16. Mindset

Besef wat het inhoudt om gast in een ander land te zijn en stel een programma samen om het optimale uit uw vakantie te halen.