8. Veiligheid
Door het nemen van maatregelen en het aanpassen van uw gedrag kunt u de veiligheidsrisico’s voor uw gezondheid en spullen tijdens uw vakantie sterk verminderen.
Te vermijden bestemmingen
Uw reis begint met het kiezen van een bestemming. Daarbij komt het eerste veiligheidsaspect om de hoek kijken. In bepaalde landen is sprake van zware criminaliteit, oorlog(sdreiging) of natuurgeweld. De overheid brengt deze veiligheidsrisico’s in kaart en geeft daaraan gekoppelde reisadviezen. Deze vallen uiteen in acht verschillende categorieën variërend van veilig tot een negatief reisadvies. Deze adviezen zijn niet bindend. Het blijft uw eigen verantwoordelijkheid in combinatie met de touroperator de reis al dan niet te laten doorgaan. Bij de veelgestelde vragen over reizen op Consuwijzer geeft de overheid duidelijkheid over uw consumentenrechten en de consequenties van het al dan niet annuleren.
Ook vanwege gezondheidsrisico’s kan het (tijdelijk) af te raden zijn om een bepaald gebied te bezoeken. Meer informatie over deze dreiging vindt u via het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers, LCR.
Voorbereiding m.b.t. vaccinaties en verzekering
Ook als op grond van de situatie ter plekke geen gegronde redenen bestaan om een bestemming niet te bezoeken, zult u uw veiligheid in acht moeten nemen. Zorgt u allereerst voor de juiste vaccinaties en eventuele malariapreventie. Op de website van het LCR kunt u vinden wat voor uw vakantiebestemming hieromtrent geadviseerd wordt, dan wel verplicht is.
Het is tevens van belang om een goede reisverzekering af te sluiten helemaal als u van plan bent om risicovolle sporten te gaan bedrijven.
Thuissituatie
U wilt op uw vakantie-adres natuurlijk een goed gevoel hebben over de situatie thuis. Om dat te bereiken kunt u een flink aantal maatregelen voor een veilige en goede thuissituatie treffen. Ten eerste natuurlijk het huis veilig achterlaten. U kunt daarbij denken aan het sluiten van deuren en ramen, het instellen van een eventueel alarm, het in een kluis opbergen van sieraden en andere waardevolle zaken en het uitschakelen van elektrische apparaten. Trekt u niet zonder meer de hoofdzekering eruit, maar houdt rekening met bijvoorbeeld de diepvries en de verwarming. Ook is het raadzaam uw huissleutel bij een vertrouwd iemand achter te laten, te vragen of de buren een oogje in het zeil willen houden en eventueel ervoor te zorgen dat iemand tijdelijk in uw huis bivakkeert.
Van belang is bovendien dat degenen die op uw huis letten, maar ook een contactpersoon van uw familie en/of uw beste vrienden weten hoe u tijdens uw vakantie bereikbaar bent. Laat de gegevens van uw hotel achter alsmede uw mobiele telefoonnummer en geef een eventueel lokaal nummer direct aan hen door. Wijst u hen daarbij op het mogelijke tijdsverschil tussen België en uw verblijfplaats.
Spullen op reis
Zorg dat u tijdens uw vakantie zo min mogelijk risico loopt waardevolle zaken kwijt te raken door verlies of diefstal. Neemt u op uw vakantie om te beginnen geen of zo min mogelijk kostbare sieraden of andere waardevolle voorwerpen als horloges mee; kiest u voor de goedkopere varianten. Naast het feit dat u ze kunt verliezen/beschadigen kunnen ze gestolen worden en trekken ze bovendien de aandacht.
Beperk ook voor dagtrips en strandbezoek zo veel mogelijk het meenemen van waardevolle spullen zoals documenten en camera’s en iPad’s. Berg deze op, bij voorkeur in een kluis en laat u ze in elk geval nooit achter in een voertuig. Lever de kamersleutel bij voorkeur steeds in bij de receptie van uw accommodatie zodat u hem onderweg niet kunt verliezen. Deze sleutel vormt namelijk een zeer makkelijke toegangsweg tot uw spullen, aangezien meestal zowel het hotel als het kamernummer erop vermeld staan, of in elk geval makkelijk te achterhalen zijn.
Leefwijze
Niet alleen de omgeving is anders op uw vakantie-adres, maar ook de plaatselijke gewoonten en regels verschillen van die in België. Dit betekent dat u met situaties geconfronteerd kunt worden waarmee u weinig tot geen ervaring heeft en dus niet goed weet hoe u dan het beste kunt handelen. Voor uw veiligheid is het raadzaam om in ieder geval rekening te houden met de volgende zaken.
Vermijd onverlichte en verlate plekken en ook wijken die te boek staan als gevaarlijk of onprettig op bestemmingen die u niet kent.
Als u als bestuurder aan het verkeer gaat deelnemen, zorg dan dat u over een veilig voertuig beschikt en dat u de plaatselijke verkeersregels, maar ook de gedragsregels van verkeersdeelnemers kent. Weest u behoedzaam in het verkeer en geeft u liever voorrang dan dat u op uw strepen staat. Zeker in het buitenland krijgt u niet altijd gelijk als u het heeft en de ervaring leert dat het een heel gedoe is om als buitenlander bij een verkeersongeval te zijn betrokken.
Wees op uw hoede voor opdringerige verkopers. In het gunstigste geval zijn ze alleen maar lastig en vasthoudend, maar ze kunnen ook malafide zijn. Er is niet direct een algemeen advies te geven om deze mensen zo snel mogelijk kwijt te raken. U kunt tegen degenen die u met hun koopwaar achterna lopen vriendelijk nee zeggen of knikken, of u kunt ze negeren. Als u niet van plan bent iets te kopen, ga dan in geen geval het gesprek aan en luister dan ook niet naar wat ze te zeggen of te klagen hebben over zieke kinderen en dergelijke. Voelt u zich vooral niet schuldig als u ze negeert en niets van ze koopt. Ditzelfde geldt ten aanzien van bedelaars. Een grotere bedreiging wordt gevormd door mensen die u een time-sharing project proberen aan te praten of zelfs op te dringen. Hoe aantrekkelijk zij dat ook weten te brengen, wantrouw personen die u aanlokkelijke aanbiedingen doen of waardebonnen geven die te mooi lijken om waar te zijn. Dat zijn ze meestal ook! Past u bovendien op voor de lokale bevolking die uw hart weet te winnen en u ‘inpakt’ om u vervolgens om geld of zaken in natura te vragen; laat u in zulke situaties uw ontwikkelingssamenwerkingshart ook samenwerken met uw verstand.
In veel landen is het gebruik van drugs verboden. Dat geldt ook voor het drinken van alcohol. Ook het importeren of zelfs in bezit hebben daarvan is niet toegestaan. De regels en met name straffen kunnen zeer streng zijn tot de doodstraf aan toe. Bovendien is de controle vaak uitermate zorgvuldig. Realiseert u zich goed dat u onder de plaatselijke wet- en regelgeving valt als u in het buitenland voor een dergelijk vergrijp wordt opgepakt. Zelfs de ambassade kan u dan vrijwel niet behulpzaam zijn. Gaat u niet in op verzoeken van anderen om voor hen iets in uw koffer of handbagage mee te nemen, ook niet, of eigenlijk al helemaal niet, als daarvoor flink geld wordt geboden. Zorgt u er bovendien voor dat ook ongemerkt niets in uw bagage wordt gestopt. Op de website van de overheid kunt u nadere informatie over drugssmokkel en de mogelijke consequenties daarvan vinden.
Als u tijdens uw vakantie vrijt met onbekenden, doet u dat dan altijd met uw eigen condoom. SOA, waaronder bijvoorbeeld AIDS en hepatitis B komen in het buitenland veel meer voor dan in België. Aangezien in het buitenland niet altijd betrouwbare, passende condooms verkrijgbaar zijn, kunt u die het beste meenemen in uw bagage.
Voor velen is een fijn onderdeel van een vakantie het (goedkoop) je te laten verwennen in een wellnesscentrum. Let u bij de keuze van uw massageplek op dat het geen verkapt prostitutiecentrum is. Weest u ook alert op kinderprostitutie. Hier vindt u een overzicht van landen waar bekend is dat kindersekstoerisme voorkomt.
Belangrijke informatie
Oriënteert u zich onderweg (bijvoorbeeld in een vliegtuig of op een boot) op de vluchtwegen. Het is ook van belang dat u in uw accommodatie weet waar deze zijn. Sluit uw kamer/appartement bij afwezigheid altijd af met de sleutel en zorg dat u een lijst heeft met de lokale noodnummers voor politie, medische hulp en brandweer. Stel u bovendien op de hoogte van het telefoonnummer van de Belgische ambassade of het consulaat in het land van uw bestemming.
Incidenten
Mocht u ondanks al uw voorzorgsmaatregelen onverhoopt in een situatie van bijvoorbeeld geweld of diefstal verwikkeld zijn geraakt, zoekt u dan eerst contact met de plaatselijke politie en daarna met de Belgische ambassade of het consulaat en natuurlijk met een eventuele reisleider.
Het Royal Reisinformatie Dossier
Wilt u het meeste plezier aan uw vakantie beleven en dus niet voor verrassingen komen te staan omdat u iets vergeten bent? De reisinformatie van Royal kan u behulpzaam zijn bij een goede voorbereiding.
1. Documenten
Van belang is dat u de meest essentiële documenten tijdig op orde heeft en dat u ze veilig bewaard.
2. Geld
Van belang is dat u voor vertrek al uw geldzaken op orde heeft, dat u weet hoe u op locatie voornamelijk wilt betalen en welke muntsoort daar geldt.
3. De reis
Bij de reis van huis naar uw accommodatie komt heel wat kijken, zoals lokaal transport, diverse incheckmethodes en de procedures op de luchthaven.
4. Bagage
Zorgt u voor een functionele, veilige koffer en houdt u bij het pakken rekening met de voorschriften.
5. Handbagage
Houdt u bij het samenstellen van uw handbagage rekening met de regelgeving en denkt u bovendien aan zaken die u onderweg nodig heeft of die de reis voor u aangenamer maken.
6. Digitaal
Benut op vakantie de digitale mogelijkheden, maar houdt daarbij rekening met de internationale bel- en internetkosten en vergeet de randapparatuur, inlogcodes en verzekering niet.
7. Gezondheid
Zorg dat u op vakantie gezond blijft door de geldende adviezen op te volgen en de juiste middelen mee te nemen, vergeet daarbij uw huisdieren niet.
8. Veiligheid
Zorg dat u tijdens uw vakantie niet hoeft te vrezen voor uw gezondheid of spullen door het nemen van maatregelen en het aanpassen van uw gedrag.
9. Verzorging
Benut de mogelijkheden van het economisch inpakken van uw verzorgingsspullen.
10. Kleding
Neem kleding mee voor verschillende situaties.
11. Entertainment
Als u voldoende entertainment meeneemt en vooraf de mogelijkheden op locatie bestudeert kunt u optimaal genieten van alle vakantiemogelijkheden.
12. Eten en drinken
Let u in het buitenland bij het bereiden van maaltijden en uit eten gaan op de hygiëne en neemt u slechts goed houdbare producten van huis mee die ter plekke niet verkrijgbaar zijn.
13. Verzekeringen
Ga tijdig na welke risico’s u op reis loopt, waarvoor u al verzekerd bent en welke verzekeringen met hun specifieke dekkingen u aanvullend wilt afsluiten.
14. Autorijden
Stel u tijdig op de hoogte van de verkeersregels die gelden in het land van bestemming (en onderweg) en zorg dat u de verplichte artikelen mee heeft.
15. Thuissituatie
Zorg dat u thuis alles goed georganiseerd achterlaat als u op vakantie gaat.
16. Mindset
Besef wat het inhoudt om gast in een ander land te zijn en stel een programma samen om het optimale uit uw vakantie te halen.