11. Entertainment

Vakantie is een periode waarin uw gebruikelijke activiteiten naar de achtergrond verschuiven en u tijd heeft voor andere dingen. Vermoedelijk zal uw vakantiebestemming u inspireren tot bijvoorbeeld het bezoeken van bezienswaardigheden en strand en het maken van wandelingen, terwijl bovendien diverse momenten zich zullen lenen voor lezen, luisteren naar muziek of het spelen van een spelletje. Als u zich goed voorbereidt en de juiste dingen meeneemt, kunt u optimaal genieten van alle vakantiemogelijkheden.

Entertainment tijdens de (vlieg)reis

Op vrijwel alle lange vluchten naar vakantiebestemmingen treft u in het vliegtuig een persoonlijke monitor met entertainmentmogelijkheden aan. Daarop zijn onder meer films en spelletjes voor jong en oud te vinden. Tijdens korte vluchten ontbreekt deze faciliteit vaak. Zorgt u dat u voldoende zaken in uw handbagage heeft om de tijd te doden. U kunt denken aan muziek, iets te lezen of een compact spelletje. Tijdens de vlucht mag meestal gebruik worden gemaakt van elektronische apparatuur, mits deze geen zend- en ontvangmogelijkheden heeft. Vergeet u niet ervoor te zorgen dat uw kinderen zich op reis niet vervelen. U kunt bijvoorbeeld voor in de auto een cd of bandje maken met favoriete liedjes, en eventueel met behulp van internet, een lijstje opstellen van spelletjes die zich goed lenen voor in vliegtuig, bus, trein of ander vervoermiddel. Denkt u daarbij aan raad- en woordspelletjes, ‘geen ja en geen nee’ en het alom bekende ‘ik ga op reis en neem mee....’.

Activiteiten gekoppeld aan uw reisbestemming en omgeving

Wellicht heeft u uw reisdoel gekozen met het oog op de mogelijkheden die de omgeving van uw accommodatie biedt. Als dat zo is, is het goed om van tevoren via internet in kaart te brengen wat u tijdens uw verblijf wilt ondernemen. U kunt daarbij denken aan het bekijken van bezienswaardigheden, het bezoeken van culturele evenementen en musea en het maken van wandelingen en fietstochten. Ook strandbezoek, allerlei vormen van watersport of de aanwezigheid van golfterreinen en andere sportvelden kunnen bijdragen aan een actieve vakantie. Vakantie is bovendien een tijd waarin u lekker op een terrasje kunt zitten en van verrassende maaltijden in leuke restaurantjes kunt genieten. Naast uw inventarisatie via internet is het praktisch om een reisgids mee te nemen voor onderweg. Zo kunt u ter plekke lezen wat over de bezienswaardigheden geschreven wordt en informatie vinden over eet- en drinkgelegenheden op plekken die u tijdens uw tocht tegenkomt.

Tegenwoordig bieden veel accommodaties en zeker de resorts een groot scala aan entertainmentmogelijkheden. Dit varieert van zwembad tot aquapark, van jacuzzi tot hele wellnesscentra, van wat achtergrondmuziek tot uitgebreide showprogramma’s en van een jeu de boulebaan tot een (water)sportcentrum met de mogelijkheid allerlei lessen te nemen. Stelt u zich voor uw vertrek goed op de hoogte van de faciliteiten die u kunt verwachten.

Vergeet u naast een reisgids en eventuele kaart van de omgeving niet die dingen van huis mee te nemen die u voor uw plannen nodig heeft.

Attributen voor op het strand

Vakantie gaat vaak gepaard met lange stranddagen. Naast het lekker nietsdoen en eventueel verkoeling zoeken in zee, hebben u en uw kinderen mogelijk behoefte aan meer. De kleinsten kunnen zich vaak uren vermaken met schepjes, emmertjes en vormpjes en voor de ouderen en u zelf kunt u denken aan frisbee, beachtennis of vliegeren. In het water kunnen flippers, snorkeluitrusting en voor de kleintjes een zwemband of -vleugeltjes aan de vreugde bijdragen.

Relaxen in uw eentje

Op het strand, maar natuurlijk ook aan het zwembad, in een bos of waar u maar wilt, kunt u behoefte hebben aan wat tijd voor uzelf waarin u wilt lezen, naar muziek luisteren of elektronische spelletjes wilt doen. Tijdschriften vormen weliswaar fijne vakantieliteratuur, maar zijn relatief zwaar. U kunt ze op uw tablet meenemen, zoals u ook een eReader of een iPad kunt gebruiken voor het lezen van boeken. Op die manier is het mogelijk over een grote hoeveelheid leesmateriaal te beschikken die niet veel ruimte inneemt en weinig weegt. Voor het beluisteren van muziek zijn een mp3-speler zoals een iPhone of iPod ideaal, maar u kunt daarvoor ook uw laptop gebruiken. Zorg er tijdig voor dat de door u gewenste titels en nummers voor u beschikbaar zijn. Als u daar behoefte aan heeft, vergeet dan niet uw elektronische spelletjesapparatuur en uw inlogcodes voor uw social media of het updaten van uw digitale reisverslag.

Spelletjes

Vaak biedt de vakantie ruimte om met het hele gezin wat spelletjes te doen. Naast elektronische spelletjes, die in sommige gevallen ook met verschillende spelers kunnen worden gedaan, kunt u daarbij denken aan spelletjes met bijvoorbeeld kaarten of dobbelstenen. Deze passen makkelijk in uw koffer en bieden veel mogelijkheden. Ook kunt u overwegen om een (klein) bordspel mee te nemen. Daarnaast zijn allerlei spellen zoals bijvoorbeeld schaken, verkrijgbaar als kleine, soms magnetische reisvariant.

Fotografie/film-apparatuur

Veel mensen houden ervan om de herinnering aan hun vakantie levendig te houden door het maken van foto’s en/of films. Op die manier kan het vakantiegevoel ook enigszins gedeeld worden met anderen. Veel mensen beschikken over een telefoon met (beperkte) foto- en filmmogelijkheden, maar op vakantie heeft u wellicht behoefte aan betere apparatuur al dan niet digitaal. Vergeet u die dan niet mee te nemen.

Entertainment voor kinderen

Zorgt u ervoor dat uw kinderen zich tijdens een lange reis niet vervelen. U kunt ze allerlei woord- en raadspelletjes aanreiken of ze bijvoorbeeld voorlezen.

Het is belangrijk het favoriete speelgoed van uw kinderen mee te nemen, evenals hun lievelingsknuffel en wat voorleesboekjes. Denkt u daarnaast zonodig aan strandspulletjes zodat uw kleintje daar veilig is en zich niet hoeft te vervelen.

Veel accommodaties hebben entertainmentprogramma’s voor kinderen in verschillende leeftijdsgroepen. Ook beschikken zij soms over een apart kinderbad en faciliteiten zoals een al dan niet overdekte speeltuin. Stelt u zich vooraf op de hoogte van hetgeen uw accommodatie op dat punt te bieden heeft, zodat u weet wat u kunt verwachten en zonodig extra kinderspeelgoed kunt meenemen.

Lees het volgende hoofdstuk: 12. Eten en drinken

Het Royal Reisinformatie Dossier

Wilt u het meeste plezier aan uw vakantie beleven en dus niet voor verrassingen komen te staan omdat u iets vergeten bent? De reisinformatie van Royal kan u behulpzaam zijn bij een goede voorbereiding.

1. Documenten

Van belang is dat u de meest essentiële documenten tijdig op orde heeft en dat u ze veilig bewaard.

2. Geld

Van belang is dat u voor vertrek al uw geldzaken op orde heeft, dat u weet hoe u op locatie voornamelijk wilt betalen en welke muntsoort daar geldt.

3. De reis

Bij de reis van huis naar uw accommodatie komt heel wat kijken, zoals lokaal transport, diverse incheckmethodes en de procedures op de luchthaven.

4. Bagage

Zorgt u voor een functionele, veilige koffer en houdt u bij het pakken rekening met de voorschriften.

5. Handbagage

Houdt u bij het samenstellen van uw handbagage rekening met de regelgeving en denkt u bovendien aan zaken die u onderweg nodig heeft of die de reis voor u aangenamer maken.

6. Digitaal

Benut op vakantie de digitale mogelijkheden, maar houdt daarbij rekening met de internationale bel- en internetkosten en vergeet de randapparatuur, inlogcodes en verzekering niet.

7. Gezondheid

Zorg dat u op vakantie gezond blijft door de geldende adviezen op te volgen en de juiste middelen mee te nemen, vergeet daarbij uw huisdieren niet.

8. Veiligheid

Zorg dat u tijdens uw vakantie niet hoeft te vrezen voor uw gezondheid of spullen door het nemen van maatregelen en het aanpassen van uw gedrag.

9. Verzorging

Benut de mogelijkheden van het economisch inpakken van uw verzorgingsspullen.

10. Kleding

Neem kleding mee voor verschillende situaties.

11. Entertainment

Als u voldoende entertainment meeneemt en vooraf de mogelijkheden op locatie bestudeert kunt u optimaal genieten van alle vakantiemogelijkheden.

12. Eten en drinken

Let u in het buitenland bij het bereiden van maaltijden en uit eten gaan op de hygiëne en neemt u slechts goed houdbare producten van huis mee die ter plekke niet verkrijgbaar zijn.

13. Verzekeringen

Ga tijdig na welke risico’s u op reis loopt, waarvoor u al verzekerd bent en welke verzekeringen met hun specifieke dekkingen u aanvullend wilt afsluiten.

14. Autorijden

Stel u tijdig op de hoogte van de verkeersregels die gelden in het land van bestemming (en onderweg) en zorg dat u de verplichte artikelen mee heeft.

15. Thuissituatie

Zorg dat u thuis alles goed georganiseerd achterlaat als u op vakantie gaat.

16. Mindset

Besef wat het inhoudt om gast in een ander land te zijn en stel een programma samen om het optimale uit uw vakantie te halen.