5. Handbagage

Neemt u praktische handbagage mee om uw reis aangenamer en nuttiger te maken en vergeet u vooral eventuele medicijnen niet. Houdt ook rekening met vertraging waardoor de reis langer duurt en met het mogelijk later aankomen van uw ruimbagage.

Onderstaande informatie is gedeeltelijk afgestemd op mensen die een vliegvakantie hebben geboekt, maar op een aantal punten zeker ook van toepassing voor vakantiegangers die op een ander manier reizen. Geregeld zijn links naar de website van Schiphol opgenomen; indien u van een andere luchthaven vertrekt, controleert u dan voor de zekerheid via internet de mogelijkheden van die locatie.

Handbagage: de maten, het gewicht en het aantal stuks

Als u vliegt krijgt u te maken met regels voor uw handbagage.

  • Over het algemeen wordt een maximale maat gehanteerd van 115 cm (lengte + breedte + hoogte bij elkaar opgeteld). De precieze maximale afmetingen verschillen per luchtvaartmaatschappij. Stelt u zich tijdig op de hoogte van de voor u geldende regels.
  • Het maximaal toegestane gewicht van uw handbagage loopt flink uiteen bij de verschillende maatschappijen. Dit kan variëren van 5 kg (bijv. Transavia) tot wel 18 kg per persoon. Als u behoorlijk wat handbagage wilt meenemen, controleert u dan eerst de website van uw vliegmaatschappij.
  • Normaal gesproken mag u één stuk handbagage meenemen en daarbij een jas, paraplu, handtas en een camera, van elk één. Ook mag u iets te lezen voor onderweg bij u hebben en vaak is het apart meenemen van een laptop toegestaan. Voor de zekerheid is het goed om vooraf de voor u geldende regels, die ook afhangen van de klasse waarin u vliegt, te controleren.

Verboden voorwerpen en douane

  • In verband met veiligheidsvoorschriften is het verboden om sommige artikelen in het vliegtuig als handbagage mee te nemen. Daaronder vallen vuur- en steekwapens, maar ook zaken als nagelschaartjes en scheermesjes. Hier kunt u de volledige lijst van verboden voorwerpen downloaden. Ook voor het meenemen van vloeistoffen en gels gelden strikte normen. Deze zijn in principe niet toegestaan, tenzij in een verpakking van maximaal 100 ml. Zij moeten bovendien apart worden verpakt in een plastic zak. In de regels voor handbagage van Schiphol kunt u lezen dat de bij de taxfree winkel door u gekochte vloeistoffen en gels kunnen worden meegenomen als ze op een specifieke manier verzegeld zijn. Dit zegel is slechts één dag geldig. Als u na de paspoortcontrole nog andere artikelen heeft gekocht kunt u die gewoon meenemen in uw handbagage. Voor medicijnen, dieetvoeding en babyvoeding gelden uitzonderingen.
  • Als u per ongeluk bijvoorbeeld uw nagelschaartje in uw toilettas heeft zitten kunt u deze voor het inchecken nog bij uw ruimbagage stoppen. Over het algemeen geldt dat na dat moment de verboden zaken in beslag worden genomen.
  • Met betrekking tot de douane gelden dezelfde regels als voor de ruimbagage. Als u goederen wilt uit- of invoeren moet u dit melden bij het douanekantoor. U kunt daarbij denken aan beschermde dier- en plantensoorten, nagemaakte merkartikelen, drugs, alcohol en medicijnen, wapens en voedingsmiddelen zoals groente, fruit, vlees- en melkproducten. Vloeibare artikelen die taxfree zijn gekocht buiten de Europese Unie worden op Schiphol in beslag genomen. Dit geldt voor meer zaken zoals u kunt lezen op de voorwaarden buiten de EU van Schiphol.

Noodzakelijke handbagage

  • Het is noodzakelijk dat u in uw handbagage het volgende meeneemt: uw (reis)documenten, sleutels , uw mobiele telefoon en vergeet u ook uw (zonne)bril en contactlenzen niet.
  • Voor lange vluchten en reizen per trein/boot of anderszins moet u zorgen voor uw eventuele medicijnen en zaken voor uw persoonlijke verzorging zoals een tandenborstel, deodorant, contactlensvloeistoffen en -opbergdoosjes (denk aan de vloeistofregeling) en een kam.
  • Vanwege de lagere druk in de cabine en het lange stilzitten kan de bloedcirculatie wat in het nauw raken. Hierdoor wordt de kans op trombose vergroot. U kunt een aantal dingen doen om dat te voorkomen. Beweeg uw kuitspieren, voeten en armen regelmatig en drinkt u veel, maar weinig of geen alcohol, tijdens de vlucht. Slaapmiddelen en te strakke kleding of schoenen vergroten de kans op trombose. U kunt overwegen om tijdens lange vluchten de zogenaamde anti-trombose-kousen te dragen. Deze geven steun en zouden kunnen helpen de kans op trombose te verkleinen.
  • Houdt u bij het pakken van uw handbagage rekening met eventuele vertraging en/of het later aankomen van uw koffer. Met name voldoende essentiële medicijnen en wat basiskledingstukken voor de eerste dagen zijn dan van groot belang.

Handbagage ter verhoging van comfort en plezier

  • Met name bij het stijgen en landen kunt u last krijgen van dichtzittende oren. Zuigsnoepjes of kauwgum kan dit euvel verminderen.
  • Als uw vlucht (gedeeltelijk) tijdens de nacht plaatsvindt kan het handig zijn een slaapmasker mee te nemen en oordoppen. Sommige mensen hebben baat bij een slaappil.
  • Het is vanwege onder andere de droge lucht in de cabine belangrijk om tijdens een vlucht veel te drinken. Over het algemeen krijgt u in de vliegtuigen voldoende te eten en te drinken, maar zeker als u op een andere manier reist of lange overstaptijden heeft en niet te veel geld wilt kwijt zijn aan de lokale eet- en drinkgelegenheden kunt u wat te eten en te drinken meenemen (houdt u rekening met de vloeistofregels). Met name voor kinderen is het handig om iets mee te nemen dat zij lekker vinden.
  • Hoewel in vliegtuigen, zeker voor intercontinentale reizen, tegenwoordig per persoon een beeldscherm aanwezig is met entertainmentmogelijkheiden als spelletjes en films, kan het zijn dat u kiest om ook uw eigen vormen van tijdverdrijf voor onderweg mee te nemen. Denkt u hierbij aan boeken, tijdschriften en kleine spelletjes. Houdt u er wel rekening mee dat tijdens de vlucht het gebruik van mobiele telefoons en internetverbindingen niet is toegestaan. Tijdens de start en landing moet bovendien alle elektronische apparatuur zijn uitgeschakeld.
  • Als u uw reistijd nuttig wilt besteden kunt u uw reisgids met informatie over uw bestemming bestuderen of een vertaalgidsje met onder meer zinvolle wetenswaardigheden over de taal en voorbeeldzinnetjes.

Lees het volgende hoofdstuk: 6. Digitaal

Het Royal Reisinformatie Dossier

Wilt u het meeste plezier aan uw vakantie beleven en dus niet voor verrassingen komen te staan omdat u iets vergeten bent? De reisinformatie van Royal kan u behulpzaam zijn bij een goede voorbereiding.

1. Documenten

Van belang is dat u de meest essentiële documenten tijdig op orde heeft en dat u ze veilig bewaard.

2. Geld

Van belang is dat u voor vertrek al uw geldzaken op orde heeft, dat u weet hoe u op locatie voornamelijk wilt betalen en welke muntsoort daar geldt.

3. De reis

Bij de reis van huis naar uw accommodatie komt heel wat kijken, zoals lokaal transport, diverse incheckmethodes en de procedures op de luchthaven.

4. Bagage

Zorgt u voor een functionele, veilige koffer en houdt u bij het pakken rekening met de voorschriften.

5. Handbagage

Houdt u bij het samenstellen van uw handbagage rekening met de regelgeving en denkt u bovendien aan zaken die u onderweg nodig heeft of die de reis voor u aangenamer maken.

6. Digitaal

Benut op vakantie de digitale mogelijkheden, maar houdt daarbij rekening met de internationale bel- en internetkosten en vergeet de randapparatuur, inlogcodes en verzekering niet.

7. Gezondheid

Zorg dat u op vakantie gezond blijft door de geldende adviezen op te volgen en de juiste middelen mee te nemen, vergeet daarbij uw huisdieren niet.

8. Veiligheid

Zorg dat u tijdens uw vakantie niet hoeft te vrezen voor uw gezondheid of spullen door het nemen van maatregelen en het aanpassen van uw gedrag.

9. Verzorging

Benut de mogelijkheden van het economisch inpakken van uw verzorgingsspullen.

10. Kleding

Neem kleding mee voor verschillende situaties.

11. Entertainment

Als u voldoende entertainment meeneemt en vooraf de mogelijkheden op locatie bestudeert kunt u optimaal genieten van alle vakantiemogelijkheden.

12. Eten en drinken

Let u in het buitenland bij het bereiden van maaltijden en uit eten gaan op de hygiëne en neemt u slechts goed houdbare producten van huis mee die ter plekke niet verkrijgbaar zijn.

13. Verzekeringen

Ga tijdig na welke risico’s u op reis loopt, waarvoor u al verzekerd bent en welke verzekeringen met hun specifieke dekkingen u aanvullend wilt afsluiten.

14. Autorijden

Stel u tijdig op de hoogte van de verkeersregels die gelden in het land van bestemming (en onderweg) en zorg dat u de verplichte artikelen mee heeft.

15. Thuissituatie

Zorg dat u thuis alles goed georganiseerd achterlaat als u op vakantie gaat.

16. Mindset

Besef wat het inhoudt om gast in een ander land te zijn en stel een programma samen om het optimale uit uw vakantie te halen.